Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?
Sosyal medya uzmanı, gelişen teknolojiyle hayatımıza giren meslekler arasında yer alıyor. internetin yıllar içerisindeki gelişimi karşımıza sosyal medya kavramını çıkardı.
Dünyada yaşanan son gelişmeleri, ülkemizde olup bitenleri, yakınlarımızın neler yaptığını saniyeler içerisinde öğrenmek tüm insanlık için büyük bir lüks. Hal böyle olunca bu platformlar vazgeçilmez ve hayatımızın en önemli parçası haline geldi.
Günlük hayat dışında sosyal medya çeşitli marka ve kuruluşların marka bilinirliği, marka etkileşimleri, marka iletişimleri açısından yeni ve önemli bir mecra olarak kabul ediliyor.
Markalar için oluşturulan sosyal medya hesaplarını daha profesyonel ve hızlı değişen trendlerle uyumlu şekilde yönetebilmek için sosyal medya uzmanlarına ihtiyaç duyuluyor.
5 Maddede Sosyal Medya Uzmanı
Sosyal medya uzmanı marka veya isim bilinirliğini artırmak ve mevcut pazarlama faaliyetlerini geliştirmek, ileri seviyeye taşımak için sorumlu olan kişiye denir. Aynı zamanda satışları artırmaya yönelik stratejiler planlaması, uygulaması ve çeşitli yöntemlerle bu planlamaların etkilerini analiz etmekle de sorumlu olan kişilerdir.
Sosyal medya uzmanlarının görev tanımları markaların beklenti ve isteklerine göre değişiklik gösterebilir.
Genel bi görev tanımı yapmak gerekirse;
1. Araştırma ve kıyaslama yöntemiyle rakip analizi yapılmalı ve hedef kitle belirlenmeli. Hedef kitleye uygun olacak şekilde markanın sosyal medya stratejisi belirlenmeli.
2. Düzenli olarak içerik oluşturulmalı ve ihtiyaç duyulan resim ve videolar paylaşılmalı. Görsel boyutları, logo boyutları, kapak resimleri gibi düzenlemeler profesyonel olarak yapılmalı
Markayla ilişkilendirilebilecek özel günlerde veya toplum tarafından önemli sayılan günlerde konuyla ilgili yaratıcı içeriklerin üretilmesi de marka bilinirliği açısından önemli bir nokta olduğundan en profesyonel şekilde düzenlemeler yapılmalı.
Ek olarak sosyal medya üzerinde hızla değişen trendleri takip etmek ve markaya uyarlamak sosyal medya uzmanlarının görevleri arasında yer alıyor.
1. Paylaşılan içeriklerin her an takip edilmesi gerekiyor. Paylaşıma gelecek olumlu veya olumsuz eleştiriler incelenmeli ve alınan feedback doğrultusunda yeni stratejiler belirlenmeli.
Ayrıca kullanıcı memnuniyeti açısından ulaşılabilir bir hesap yönetimi sağlanmalı.
2. Paylaşımların gerektiği durumlarda düzenlenmesi ve hedef kitlenin markayla ilgili olumsuz karşılayacağı herhangi bir konu hakkında açıklamaların yapılması gerekir.
3. Olası bir kriz için önlem alabilmek ve kriz anında en doğru şekilde hedef kitleyi aydınlatmak sosyal medya uzmanının yapması gereken başlıca görevler arasındadır.
Sosyal medya uzmanı görev tanımını anlaşılabilir olması açısından 5 maddede özetlesek de markaların sosyal medya yoluyla ivme kazandığı günümüzde sosyal medya uzmanlarına düşen yükü tek bir görev tanımıyla sınırlandırmak mümkün değildir.
Toplum tarafından sosyal medya üzerinden sadece post paylaşımı yapan bir meslek grubu olarak algılansa da alsında bir markanın yürüttüğü tüm stratejik faaliyetlerde sosyal medya büyük önem taşıyor.
Bu sebeple sosyal medya uzmanları satış artırmadan kriz yönetimine, marka kimliğinden müşteri memnuniyetine çeşitli alanlarda çalışma ve analiz yapan, birçok sorumluluğa sahip kişilerdir.
Nasıl Sosyal Medya Uzmanı Olunur?
Henüz sadece sosyal medya bölümü adında bir bölüm olmasa da ilgili bölümlerin alt dallarında sosyal medyayla ilgili eğitimler verilir. Özellikle iletişim fakültelerinin müfredatlarında sosyal medyayla ilgili uzmanlık kazanabileceğiniz temel eğitimler bulunuyor. Ayrıca çeşitli sertifika programlarıyla gerekli bilgi birikimine sahip olabilir, bu konuda uzman olma yolunda ilerleyebilirsiniz.
Bugün gelişen teknoloji sayesinde henüz yeni sayılabilecek bir meslek grubu olan sosyal medya uzmanı hakkında kullanıcıların merak ettiklerini cevapladığımız bir yazı hazırladık. Bu yazımız hoşunuza gittiyse sayfamızda yer alan diğer içeriklere de bakabilirsiniz.