Blog

Etkili SEO Uyumlu Başlıklar Yazın

SEO uyumlu başlık; yayın hayatında haberi haber yapan, bloglarda içeriği öne çıkaran en önemli faktördür. SEO çalışmalarında “Title” adını verdiğimiz başlıklar kullanıcı odaklı olduğu zaman içeriğin en erişilebilir düzeye çıkmasını sağlarız. 

Erişebilir derken, arama motorlarında en iyi sıralara gelerek daha fazla kullanıcıya ulaşmasıdır. Tatmin edici bilgiler içeren bir içerik hazırlamış olabilirsiniz. Lakin, kullanıcıların bu içeriği ne şekilde aradıklarını bilmiyorsanız okunma sayılarınız tahmin ettiğiniz rakamın çok altında kalır.

SEO Uyumlu Başlık Nasıl Yazılır?

Google arama sonuçlarında kullanıcıların aradığı bir içerik ürettiğinizi düşünelim. Başlık için araştırma yapmadan yayına aldınız. Eğer şans eseri arama hacminde yer alan bir başlık seçmemiş iseniz içeriğiniz maça bir sıfır geride başlayacaktır.

Google aramalarında ön plana çıkmak ve hedef kitleyi en doğru yoldan yakalamanın birinci şartı başlıklardır. İçeriğinize en uygun başlığı bulmak için Google Trends’i ve Google Kelime Aracı’nı kullanabilirsiniz. 

Başlıklar arama sonuçlarında eğer dikkat ettiyseniz koyu renkle ve ilk sırada yer alırlar. Google arama sonuçları dışında sitenizde gezinen her ziyaretçinin içeriğe tıklamadan önce baktığı ilk yer başlık ve yazı görseli olur. Bu yüzden etkili bir SEO uyumlu başlık yazmak çok önemlidir.

Başlığa bakan kullanıcı saniyede yazıya tıklayıp tıklamayacağına karar verir. En uygun başlığı seçmek için anahtar kelime analizi yapabilirsiniz. Konu içerisinde yer alan en sık kullanılan kelimeleri analiz araçlarında aratıp en uygun başlığı bulmanız mümkün.

Etkili SEO Uyumlu Başlık İçin 5 Altın Kural

Başlık yazarken teşvik edici kelimeler kullanmayı unutmayın. Kullanıcıları içeriğe çekmenin en iyi yollarından biri başlıkların teşvik edici, yönlendirici olmasıdır. 

Bir kitap ismi arayan kullanıcı iki tane üst üste sonuçla karşılaşıyor. Üstteki sadece kitabın isminden oluşurken alttaki başlığın içerisinde ürün indirimi de yer alıyor. Sonuç olarak indirim oranı olan linke tıklama oranı artıyor. SEO uyumlu başlık yazarken bu yöntemde etkili olmasını sağlayabiliyor.

1.  Teşvik edici olun

Teşvik edici, merak uyandırıcı olmanın yollarından biri soru kalıplarında mecaz kullanmaktır. Başlığı okuyan kullanıcılar yazar burada ne demek istemiş dediği zaman başlığınız başarıya ulaşmış demektir. Başlıklar içeriğe giden yolda tek köprüdür.

2. Spesifik başlık seçin

Spesifik olmak web siteleri için vazgeçilmez olmaya başladı. Genel bir e-ticaret sitesi olun, istanbul modası hakkında yazıp çizen bir blog. İki türlü sitenin başarılı olması için spesifik olması gerekiyor. 

Site içi ve site dışı SEO çalışmalarında yapacağınız analizlerde anahtar kelimelerinizi çıkarmış olacaksınız. Bu anahtar kelimeleri irdelerken spesifik olabilirsiniz. Başlığınız “Anahtar Kelime Analizi” yerine, direkt kullanıcının anahtar kelime analizi yapabileceği “En İyi Anahtar Kelime Analiz Aracı” olursa daha dikkat çekici, kısa vadede başarılı ve spesifik olacaktır.

3. Anahtar kelimeye başta yer verin

SEO uyumlu başlıklar yazmak, SEO çalışmalarınız dışında çeşitli alanlarda da çok işinize yarayacaktır. Ürün başlığı, haber başlığı, makale başlığı olabilir. 

Kampanyanızda üreteceğiniz başlığın ilk sıralarında anahtar kelimeleriniz olmalıdır. Kullanıcı dostu ve hedefi 12’den vuran başlık için bu şartı unutmayın.

4. Başlığınız reklam kokmasın

Web sitelerinin en büyük problemlerinden biri başlıkların buram buram reklam kokmasıdır. Site içerisinde başlıklarınız reklam havası vermemelidir. Ziyaretçi başlığın bilgi verici bir içeriğe sahip olduğunu düşünmelidir. 

Facebook, Gmail, Twitter ve yüzlerce ağ üzerinden insanlar spam mesajlara maruz kalırken sitenizle reklam kokan başlıklar sunarsanız pek başarılı olma şansınız kalmaz.

5. Teknik bilgi vermekten kaçının

Başlık içerisinde teknik bilgi vermekten kaçının. Başlıkları okuyan insanlar içeriğin ne işe yaradığını anlamalılar. İçerik ve bilgi arasındaki bağlantıyı çözmek için bir örnek verebiliriz. İçeriğinizde Samsung Galaxy S4 güncellemesi hakkında bilgi veriyorsunuz. 

Haberde güncelleme ile gelen donma sorununa çözüm yer alıyor. Başlığınız “Samsung Galaxy S4 Güncellemesi Geldi” yerine, “Samsung Galaxy S4 Donma Sorunu Çözüldü” yazabilirsiniz. Kullanıcıya kendi istediğini verin, sizin istediğinizi değil.

Etkili bir SEO uyumlu başlık yazmak için ihtiyacınız olan bilgileri sizin için derledik. SEO ve dijital dünyaya dair daha fazla bilgi için diğer içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe diş hastanesi ne demek